Barwniki dodawane do żywności
„Barwniki dodawane do żywności” dr inż. Katarzyna Kozłowska Katedra Żywienia Człowieka SGGW Barwa produktu jest jednym z wielu czynników decydujących o jego wyborze. Nic dziwnego, bo przecież „jemy oczami”. Szczególnie dotyczy to dzieci i młodzieży – konsumentów o wyjątkowych upodobaniach do produktów intensywnie kolorowych. Z kolei wiele osób dorosłych z ostrożnością podchodzi do produktów z dodawanymi barwnikami, szczególnie syntetycznymi, podobnie jak do produktów z innymi substancjami oznaczonymi jako „E” z odpowiednimi numerami. Czy obawy o ich niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka są uzasadnione? W jaki sposób prawo reguluje stosowanie barwników w żywności? Według jakich zasad są do niej dodawane? Czy informacja na etykietach produktów może być pomocna przy ich wyborze? Na te i inne pytania odpowiemy na naszym wykładzie. Zapraszamy.