Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności. Możesz być zaskoczony!
Miniatury filmów zostały wykonane samodzielnie przez autora niniejszego kanału lub pobrane na zasadzie CC0 (Creative Commons Zero) z domen publicznych i w żaden sposób nie naruszają niczyich praw autorskich. Żaden z dodatków do żywności stosowanych i dopuszczonych w Polsce nie jest rakotwórczy. Benzoesan sodu jest naturalnym związkiem chemicznym, który występuje w jagodach, grzybach, żurawinie, brzoskwiniach. Nie ulega bioakumulacji, jest wydalany w ciągu 12 godzin po biotransformacji do kwasu hipurowego i sprzęgnięciu z glicyną. Dawki szkodliwe to powyżej 600 mg na kg m.c., podczas gdy w żywności występuje w ilościach nieprzekraczających 1000 mg na kg produktu. Należy unikać przechowywania napojów konserwowanych benzoesanem sodu na słońcu i w wysokiej temperaturze. Glutaminian sodu również występuje w dużych ilościach w grzybach, serach i mięsie. Nie stanowi większego zagrożenia dla zdrowia. Najbardziej szkodliwe są barwniki spożywcze, takie jak żółcień chinolinowa, czerwień koszenilowa, żółcień pomarańczowa, tartrazyna. Mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie i koncentrację u dzieci, nasilać objawy ADHD, powodować trudności w nauce i nadmierne rozdrażnienie. Powodują reakcje anafilaktoidalne, które w swoich objawach przypominają alergię (pokrzywka, napad astmy oskrzelowej, świąd skóry, kaszel). Wg unijnego prawa z 2008 r., nie wystarczy podawać na produktach spożywczych oznaczenia „E” w przypadku ww. barwników, ale konieczne jest również zamieszczenie informacji o możliwym, szkodliwym wpływie na zdrowie i koncentrację u dzieci. Siarczyny, czyli sole sodowe i potasowe kwasu siarkowego IV, dodawane są do wina oraz suszonych owoców. Dopuszczalna dawka wynosi 0,7 mg na kg m.c. Zdrowy człowiek może spożyć 40-50 mg siarczynów na dobę. W suszonych owocach występują w ilości 2000 mg na kg, a w winie od 200 do 300 mg na litr. Podrażniają błony śluzowe przewodu pokarmowego i układu oddechowego, mogą powodować ból brzucha, biegunkę, kaszel, duszności. Nie mają działania rakotwórczego. Karagen zdegradowany wg IARC należy do kategorii 2b i może działać rakotwórczo. Nie wolno go dodawać do żywności. Karagen niezdegradowany jet polimerem pozyskiwanym z mchu irlandzkiego i krasnorostów. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Może oddziaływać na tkankę MALT w jelitach, jako immunostymulator. Ostrożnie powinny go stosować, a najlepiej całkowicie wykluczyć z diety, osoby z colitis ulcerosa, chorobą Crohna lub innymi postaciami zapalenia jelit. W niektórych badaniach wykazano, że osoby, które spożywają karagen w produktach spożywczych, mają krótszy okres remisji w chorobach zapalnych jelit. Piśmiennictwo: 1. Baldwin J. Ann. Allerg. Asthma Im. 79, 415-419. 2. Konig J. Woodhead Publishing, Cambridge, 2015, 35-60. 3. Waszkiewicz-Robak R. Przem. Spoż. 2011, 65, 28-30. 4. Wierzejska R.: Substancje dodatkowe stosowane w Polsce, Przem. Spoż., 68, 8-10. 5. Zawirska-Wojtasiak R. Przem. Spoż. 59, 2-10.